Δέχομαι μπούλινγκ για τα κιλά μου…
(εξετάζοντας την πλευρά του θύματος)

Η πιο συχνή μορφή μπούλινγκ που μπορεί να δεχτούμε, είναι αυτή για το σώμα μας!! Αυτός που θα μας κάνει το μπούλινγκ, τις περισσότερες φορές είναι ένας δικός μας άνθρωπος(συγγενής, φίλος) ή άνθρωπος του ευρύτερου περιβάλλοντος μας(συνάδερφος, γνωστός). Πολλές φορές έρχεται με τη μορφή αγάπης και συμπόνιας.. “Εγώ για το καλό σου το λέω” “Εγώ για την υγεία σου στο λέω” “θα είσαι καλύτερα αν πάρεις/χάσεις βάρος, θα το δεις” κ.α

Δεχόμαστε επίθεση για κάτι που έτσι είναι, για τη φύση του σώματός μας, η οποία δεν αλλάζει να γίνει έτσι όπως τη θέλει ο άλλος, έτσι πως πιστεύει πως είναι το σωστό!!
Και αν αλλάξει και γίνει έτσι όπως τη θέλει ο άλλος, δε θα αρέσει σε κάποιον άλλον..
Το αποτέλεσμα ποιο είναι; Να νιώθω πως πάντα δε θα είναι αρεστό το σώμα μου.

Η κατάληξη είναι η εξής: να μην μπορώ ούτε εγώ ο ίδιος να δω την ομορφιά του σώματός μου, να μην μπορώ να το αγαπήσω, να εστιάζω συνεχώς στην εικόνα μου και καθόλου στο πως νιώθω, να εστιάζω σε σημεία του σώματός μου ή και σε ολόκληρο το σώμα μου και να μεγεθύνω στο μυαλό μου το ΄΄πρόβλημα΄΄, να πέφτει η ψυχολογία μου, να ακυρώνω στιγμές και αισθήσεις, γιατί συνεχώς σκέφτομαι πως φαίνομαι, πως είμαι, δεν είμαι ωραίος/α και ποτέ να μην είμαι ευχαριστημένος..

Αποδοχή!! Είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να κάνεις για το σώμα σου και την ψυχή σου!! Να αποδεχτώ το σώμα μου! Το πως φαίνεται τώρα αλλά και όλες τις εκφάνσεις και μορφές που έχει πάρει στη διάρκεια της ζωής μου.. Το σώμα έχει δημιουργηθεί για να αλλάζει, να κουμπώνει στην κάθε φάση της ζωής μου. Ανάλογα στο τι κάνω στη ζωή μου, ανάλογα την καθημερινότητά μου, ανάλογα την ψυχική μου υγεία, τη δουλειά μου, τα ωράρια μου, το περιβάλλον μου, την οικονομική μου κατάσταση και άλλους χίλιους δυό παράγοντες!!

Το κύριο πράγμα που πρέπει να καταλάβουμε όταν δεχόμαστε ή όταν κάνουμε μπούλινγκ(πολλές φορές χωρίς να καταλαβαίνουμε τι προκαλούμε στον άλλον άνθρωπο) είναι πως οτιδήποτε μας κάνει να μη νιώθουμε καλά, δεν μπορεί να είναι καλό για την υγεία μας. Ένα τέτοιου είδους σχόλιο, δεν μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε όμορφα, αντιθέτως συνήθως μας προκαλεί θλίψη, νεύρα, δυσφορία, αποστροφή κ.α Άρα σίγουρα δεν είναι καλό για την υγεία του ανθρώπου που το δέχεται.

Μια από τις πιο συχνές συμπεριφορές που παρατηρούμε όταν κάποιος σχολιαστεί για το σώμα του είναι ο συγκεκριμένος άνθρωπος μετά από αυτό να βρει θαλπωρή στο φαγητό του, γιατί το φαγητό μάς κάνει να αισθανόμαστε όμορφα. Να αρχίσει, λοιπόν, να έχει το φαγητό του ως αποκούμπι για δύσκολες, ψυχικά φορτισμένες, ώρες. Εδώ να πούμε πως αυτό δεν είναι κακό.. είναι ανθρώπινο! Αυτό που δε θέλουμε είναι ο άνθρωπος να νιώθει καλά μόνο μέσω του φαγητού. και με τέτοια σχόλια, είναι πολύ πιθανό να τον οδηγήσουμε εκεί.

Μια ακόμη πολύ συχνή συμπεριφορά που παρατηρούμε μετά το σχολιασμό του σώματος κάποιου είναι ο άνθρωπος αυτός να αρχίσει να ακολουθεί τακτικές, για να αλλάξει το σώμα του. Να πολεμάει διαρκώς, δηλαδή, το σώμα του, με στερητικές δίαιτες και τρόφιμα που δεν του αρέσουν, τιμωρώντας τον εαυτό του ή επιβραβεύοντάς τον, αν κάνει κάτι που θα τον οδηγήσει στην αλλαγή που ο άλλος ή η κοινωνία θέλει ή του έχει περάσει πως θέλει κι ίδιος..

Ο κάθε άνθρωπος θέλει την αποδοχή από το σύνολο στο οποίο ανήκει, για αυτό και θα μπει σε πιεστικά μονοπάτια να αλλάξει το σώμα του με κάθε κόστος, για να νιώσει αυτή την αποδοχή.. και όταν τελικά τα καταφέρνει επιβραβεύεται!! Τι ακριβώς επιβραβεύεται όμως;; Η εικόνα.. Όχι η υγεία.. Γιατί πολλές φορές για να “φτιάξουμε” την εικόνα, ακολουθούμε πρακτικές κακές για τη σωματική, αλλά και για την ψυχική μας υγεία. Αυτή η επιβράβευση από πίσω κρύβει την επιβράβευση του να στερείται κάποιος τρόφιμα, στιγμές, γεύσεις, εξόδους, απολαύσεις. Επιβραβεύεται η ικανότητα ενός ανθρώπου να ακολουθεί ένα χαρτί επακριβώς, να πηγαίνει, δηλαδή, ενάντια στο σώμα του, στις βιολογικές του ανάγκες, την πείνα του και την ψυχική του ηρεμία.
Επιβραβεύεται η ικανότητα ενός ανθρώπου να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα γυμναστικής, το οποίο δεν του αρέσει, τον πιέζει, δεν του ταιριάζει κ.α Επιβραβεύεται η ικανότητα ενός ανθρώπου να μη ζει τη ζωή του όπως ο ίδιος επιθυμεί. Και πέφτει κι ο ίδιος σε αυτή την παγίδα και χαίρεται όταν τα καταφέρνει και θεωρεί πως αυτό πρέπει να συνεχίσει να κάνει.. να πιέζεται..
Με λίγα λόγια επιβραβεύεται το άγχος, η πίεση και η απομάκρυνση της αντίληψης του τι είναι αυτό που κάνει το συγκεκριμένο άνθρωπο να νιώθει καλά την κάθε στιγμή.

“Μα αφού μου δίνει τα αποτελέσματα που θέλω”.
Μία από τις μεγαλύτερες ψευδαισθήσεις που μπορεί να έχουμε. Αν τα αποτελέσματα είναι μόνο εμφανισιακά και δεν έχουν να κάνουν με την ψυχική μου υγεία, με τους δείκτες υγείας μου και κυρίως με την ψυχική μου ηρεμία, τότε σίγουρα δεν είναι καλά για εμένα, τουλάχιστον στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο.. Πρέπει να βρει ο καθένας αυτό που του ταιριάζει, αυτό που τον ευχαριστεί, τον εκτονώνει!! Το κάνει, γιατί του αρέσει, όχι γιατί του αρέσει το αποτέλεσμα στον καθρέφτη!! Ανυπομονεί να το κάνει και σίγουρα δεν το κάνει με το ζόρι. Ο στόχος, λοιπόν, είναι να βρει ο καθένας τι τον κάνει να νιώθει καλά και όχι τι τον κάνει να φαίνεται καλά..

Η συμβουλή μου είναι να μην κάνεις ποτέ κάτι που θεωρείς καλό για το σώμα σου, αν δεν είναι καλό και για την ψυχή σου..

Πρέπει να αντιληφθούμε πως το σώμα μας αλλάζει. αυτή είναι η φύση του, για να προσαρμόζεται στη ζωή μας.

Ένα απλό παράδειγμα αλλαγής που συμβαίνει στο σώμα μας είναι η κατακράτηση υγρών. Καθετί στο σώμα μας συμβαίνει για την επιβίωσή του. Για αυτό το λόγο συμβαίνει και η κατακράτηση, για το καλό του οργανισμού μας. Δεν είναι κάτι κακό που πρέπει να αποφεύγουμε. Δεν μπορούμε ούτως ή άλλως να την αποφύγουμε. Θα συμβαίνει σε όλους μας για όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Και είναι καλό που συμβαίνει.

Η κατακράτηση υγρών, εκτός από το να δουλέψει σωστά ο οργανισμός όταν δεν έχει αρκετά υγρά, μπορεί να συμβεί και σε κάποιον όταν αυτός ακολουθεί κάποια φαρμακευτική θεραπεία.

-Έχεις πρηστεί!
-Ναι παίρνω κάποια χάπια που μου προκαλούν κατακράτηση..

Και κάπως έτσι προκύπτει ένα επιπλέον βάρος για το συγκεκριμένο άνθρωπο.. το πως φαίνεται.. Αυτός ο άνθρωπος μπορεί να οδηγηθεί μέχρι και στη διακοπή της φαρμακευτικής του αγωγής, για να μη δημιουργεί ο οργανισμός του κατακράτηση, αν δεν έχει αντιληφθεί το πως λειτουργεί το σώμα μας και πως δεν πρέπει να παίζει κανένα ρόλο η εμφάνιση. Παρ’ όλ’ αυτά, ακόμη κι αν αυτός ο άνθρωπος καταλαβαίνει πως η υγεία του είναι πιο σημαντική από την εμφάνισή του, πολύ πιθανόν να νιώσει άβολα και να θελήσει να δικαιολογήσει την εμφάνισή του..
Ο συγκεκριμένος άνθρωπος έχει μια δικαιολογία..
Αν δεν παίρνεις φάρμακα πως το δικαιολογείς;

Η απάντηση είναι πως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δικαιολογείς το πως φαίνεται το σώμα σου, είτε έχει να κάνει με κατακράτηση υγρών, είτε έχει να κάνει με πρόσληψη ή απώλεια βάρους, λίπους και λοιπά. Αυτό που χρειάζεται είναι να βάζεις τα όριά σου και να λες αυτό που νιώθεις. Αν ο άλλος δεν το σεβαστεί, είναι δικό του θέμα. Μη ρίξεις ποτέ το φταίξιμο στο σώμα σου, στο πως είναι και στο πως φαίνεται.

Είμαι η Χριστίνα Μπέη, διαιτολόγος-διατροφολόγος, απόφοιτη του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας, του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Λάρισας.
Διατηρώ το γραφείο μου επί της οδού Κούμα 10, στο κέντρο της Λάρισας, από το 2020 και παράλληλα είμαι ενεργή σε ομιλίες και δράσεις, με στόχο την καλυτέρευση της ποιότητας της ζωής των ανθρώπων από το 2017.

Καλάθι αγορών